Do góry

Dania główne Przepis na:

Afrykanski gulasz rybny na ostro

Przepis dnia 2010-04-18
Afrykanski gulasz rybny na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 12407

Przepis z Afryki Zachodniej popularny rowniez we Francji. Warto sprobowac.

Składniki

  • filet z dorsza, 300g
  • makrela wedzona, 1 szt
  • cebula pokrojoa w piorka, 2 szt
  • pomidory swieze, 4 szt
  • dymka, maly peczek
  • czosnek, 2 zabki
  • chilli czerwone (najlepiej odmiany scotch bonnet), 2 szt
  • maggi, 3 lyzki
  • sol, pieprz do smaku
  • olej
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. cebule zeszklic na oleju, dodac pomidory, przykryc pokrywka i dusic ok 5 min.

  2. makrele obrac ze skory i osci, dorsza pokroic w kostke. Obie ryby dodac do sosu, podlac 1 szkl wody i dodac drobno posiekana dymke, chilli i czosnek. Dusic ok 10 min. dprawic maggi, sola i pieprzem

  3. Podawac z ryzem lub pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

WARSISAWA 08 sierpnia 2010 Hmmm muszę stwierdzić że nie każdy ma na tyle odwagi aby wyjechać i spróbować sił za granicą czegoś nowego .A w Polsce no cóż zostaje się ten co się boji podjąć ryzyko i ma słabą wolę więc chyba raczej gratulacje się należą dla NATIE a ty Zarka 33 jak uważasz kim jesteś w tejsytułacji ??

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 28 kwietnia 2010 Natie jesli przepisy czerpiesz z odbytych podróży to szczerze zazdroszczę :) Pomysł bardzo interesujący. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 18 kwietnia 2010 Marmelada!!!! Efo, jamm, fufu, a cóż to takiego, oświec mnie, bo nie mam pojęcia, a ciekawam.....

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 18 kwietnia 2010 Marmelada- Masz po czesci racje, W Nigerii nazywaja to zupa i czasem dodaja tez egusi (mielone pestki melone) i rzadko jadaja z chlebem, natomiast ten akurat przepis pochodzi dokladnie z Wybrzeza Kosci Sloniowej gdzie najczesciej jadany jest z bagietka i czasem posypuja siekanymi orzeszkami ziemnymi. Dobry pomysl z dodaniem ryby na koncu ... przynajmniej sie nie rozleci :) pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marmelada 18 kwietnia 2010 moje ulubione, afrykanie nazywaja to zupa a nie gulasz i najczesciej dodaja do tego jakies zielsko np szpinak jesli nie ma efo w okolicy. najlepsze jesli jest podsmazone na oleju palmowym. NIGDY nie widzialam zeby ktos to z chlebem jadl predzej z jamem albo fufu, ewentualnie z ryzem. a rybe rzeczywiscie daje sie pod koniec zeby sie nie rozpadla. sprobujcie suma, mmm

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 18 kwietnia 2010 właśnie skonsumowaliśmy, miodzio!!!!!
zmieniłabym tylko trochę kolejność przygotowań, najpierw cały sos z makrelą, a jak będzie już dosmaczony i gotowy dopiero surowa rybe, dlatego że przy mieszaniu troche ryba się rozpada, a szkoda efektu, no chyba ,że tylko mnie się rozpadła, bom za energiczna....
POLECAM, pysznie i bardzo szybko!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 15 kwietnia 2010 Na pewno wypróbuję. Ostatnio jestem fanką ryb :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 14 kwietnia 2010 podoba mi się ten przepis, dobry pomysł na np. szybką obiadokolację, pzdr

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń