Do góry

Przekąski Przepis na:

Baba Ghanous

Baba Ghanous

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 682

Dodano:

Odsłon: 3477

Podstawą pasty jest pieczony bakłażan. W smaku jest świeża i delikatna. Ja wolę, gdy ma trochę mniej pietruszki za to więcej czosnku. Dokładne proporcje radzę dobrać przy robieniu i „na smak” . Pastę powinno się podawać po schłodzeniu w lodówce przez mniej więcej trzy godziny, ale tu również robię wyjątek, bo wolę ją serwowaną w temperaturze pokojowej.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżeczki tahini
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oliwy
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bakłażana wymyć i nakłuć skórkę widelcem.
    Piec bakłażana w piekarniku na opcji grill aż do momentu gdy stanie się miękki, a skórka będzie czarna. W zależności od ustawień piekarnika może to zająć od 30 minut do 1 godziny.
    Upieczonego bakłażana przekroić i wyjąc łyżką miękki środek.
    Dodać pastę tahini, posiekany czosnek i pietruszkę, sok z cytryny i oliwę.
    Wszystko wymieszać na gładką pastę.
    Doprawić dolą do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń