Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki z kurczakiem i pieczarkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 24
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1235
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 24
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1235
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Składniki
Ciasto: mąkę wymieszaj z solą i ziołami prowansalskimi. Posiekaj z mocno schłodzoną margaryną. Wlej żółtko oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Farsz: mięso z udek kurczaka drobno pokrój, oprósz solą oraz pieprzem. Kapustę poszatkuj, pieczarki zetrzyj na tarce jarzynowej.
Rozgrzej olej i podsmaż mięso. Dodaj kapustę oraz pieczarki i, mieszając, smaż chwilę razem. Przypraw farsz solą oraz pieprzem.
Natłuść foremki i wylep ciastem. Do każdej włóż odrobinę farszu. Resztę ciast rozwałkuj, wytnij kółeczka i nakryj babeczki. Piecz ok. 30 min w temp.180°C.
O tej porze roku zamiast białej kapusty do farszu możesz dodać kapustę pekińską. Dowolny jest także gatunek mięsa. Świetnie na przykład sprawdzają się resztki gotowanego mięsa z obiadu. Zamiast mięsa doskonałe są jajka na twardo.
Przepis przysłała Katarzyna Madej-Stasiak z ŁodziŹródło: Bella Relaks