Do góry

Desery Przepis na:

Babka jak tulipan

Babka jak tulipan

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 5553

Dodano: 28.03.2018

Odsłon: 6507

Święta już tuż, tuż więc dziś wam proponuje przepis na fantastyczną babkę jak tulipan. Babka mięciutka i pulchna, nie za słodka, idealna.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki maku
  • 1 kisiel wiśniowy
  • cukier puder do obsypania babki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Do masy powoli dodajemy margarynę i dalej miksujemy.

  2. Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i dolewamy olej. Wszystko miksujemy.

  3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Mieszamy.

  4. Ciasto dzielimy na cztery części. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy.

  5. Do drugiej części dodajemy kisiel, mieszamy.

  6. Do trzeciej części dodajemy mak, mieszamy.

  7. Czwartą część wykładamy na dno foremki (11x22 cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Następnie dodajemy warstwę z kakao.

  8. Potem warstwę z makiem.

  9. Na końcu dodajemy warstwę z kisielem.

  10. W babkę wbijamy nóż jak na zdjęciu i przeciągamy wzdłuż.

  11. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45 minut.

  12. Po upieczeniu babkę studzimy na kratce.

  13. Jeszcze ciepłą obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń