Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa.

Babka marmurkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1099 Ocena: 11909

Dodano:

Odsłon: 3327

Babka jest smaczna i łatwa do wykonania.

Składniki

  • Składniki na ciasto jasne:
  • mąka pszenna 38 dag
  • margaryna 25 dag
  • mleko 3 łyżki
  • cukier 20 dag
  • cukier waniliowy 16 g
  • aromat rumowy
  • sól szczypta
  • jajka 6 szt.
  • proszek do pieczenia 2 małe, płaskie łyżeczki
  • Składniki do części kakaowej:
  • kakao 20 g
  • cukier 20 g
  • mleko 3 łyżki
  • 1/3 ciasta jasnego
  • Opcjonalnie:
  • wiórki kokosowe do posypania
  • polewa kakaowa do polania
  • lub cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy z aromatem, solą, cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Do masy dodajemy stopniowo po 1 jajku, miksujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Mikser ustawiamy na wolne obroty i stopniowo dodajemy mąkę z mlekiem. Miksujemy do połączenia składników. Formę do babki o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą, wlewamy 2/3 ciasta. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, cukier i mleko, mieszamy i wykładamy na ciasto jasne. Widelcem robimy szlaczki żeby częściowo ciasta się pomieszały. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 50 minut. Upieczoną babkę pozostawiamy w piekarniku na 10-15 minut, studzimy na kratce. Ostudzoną babkę możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń