Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka w środku i chrupiąca skórka. Przepis od matka wariatka. Dziękuję.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 171
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2174
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 171
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2174
Składniki
ILOŚĆ: 2 bagietki
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie dodajemy 2,5 szklanki mąki, sól i zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodajemy po łyżce mąki i ponownie zagniatamy, aż do wykorzystania całej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 min. do podwojenia objętości. Ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy na 5 min. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i zwijamy jak roladę, końce lekko zawijamy do wewnątrz i dłońmi lekko zlepiamy. Przekładamy bagietkę połączeniem do dołu, aby nie było go widać. Trzymając za końce rozciągamy ciasto, aby stworzyć bułkę o dł. ok. 30 – 35 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy pod skosem w kliku miejscach. Pieczemy w temp. 230 przez ok. 30-40 min. Skórka bagietki będzie chrupiąca jeśli na dnie piekarnika postawimy żaroodporną miskę z wodą, a bułkę będziemy piec na środkowym poziomie piekarnika. Smacznego.