Do góry

Śniadania Przepis na:

Bagietka francuska - przepis

Przepis dnia 2012-07-28
Bagietka francuska - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2928

Dodano:

Odsłon: 14480

Mięciutka w środku i chrupiąca skórka. Przepis od matka wariatka. Dziękuję.

Składniki

  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka soli
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ILOŚĆ: 2 bagietki

  2. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie dodajemy 2,5 szklanki mąki, sól i zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodajemy po łyżce mąki i ponownie zagniatamy, aż do wykorzystania całej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 min. do podwojenia objętości. Ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy na 5 min. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i zwijamy jak roladę, końce lekko zawijamy do wewnątrz i dłońmi lekko zlepiamy. Przekładamy bagietkę połączeniem do dołu, aby nie było go widać. Trzymając za końce rozciągamy ciasto, aby stworzyć bułkę o dł. ok. 30 – 35 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy pod skosem w kliku miejscach. Pieczemy w temp. 230 przez ok. 30-40 min. Skórka bagietki będzie chrupiąca jeśli na dnie piekarnika postawimy żaroodporną miskę z wodą, a bułkę będziemy piec na środkowym poziomie piekarnika. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivette 21 stycznia 2014 Wyszło super!:)Nie czekałam na drugie wyrośnięcie bo nie miałam tyle czasu ale wszystko się udało. Piekłam ok 20 minut i wyszły przepyszne:) Dzięki za przepis! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivette 21 stycznia 2014 Właśnie testuje ten bardzo prosty przepis:-) To mój debiut jeśli o pieczywo chodzi - zobaczymy czy się uda - córeczki uwielbiają świeże bagietki!:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 28 lipca 2012 to się wydaje takie proste .... ;) ciekawe czy mi sie uda , tymczasem do ulubionych :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

WrobelekB 27 lipca 2012 A ile muszę dodać drożdży zwykłych,jeśli tylko takie posiadam?

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 25 lipca 2012 Uwielbiam wszystko co francuskie,bagietki też:)Zrobię je na pewno,dzięki za przepis:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń