Do góry

Desery Przepis na:

Bananowy sernik na zimno

Bananowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9911

Dodano:

Odsłon: 5127

meeeega bananowy, lekki, kremowo-musowy sernik na zimno, idealny na upalne dni. Składa się głównie z dwóch składników - twarogu i bananów, polecam ;-)

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki 8 dag
  • masło stopione 4 dag
  • Masa serowo-bananowa:
  • twaróg z wiaderka 30 dag
  • bardzo dojrzałe banany ok. 40 dag (po obraniu - 3-4 duże banany)
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder 5 dag (lub do smaku, zależy od dojrzałości bananów)
  • żelatyna 4 płaskie łyżeczki
  • dodatkowo:
  • banan 2
  • galaretka cytrynowa 1
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Spód ciasteczkowy: herbatniki zmiksować na piasek w blenderze lub wałkiem w woreczku, dodać stopione masło, wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy (u mnie średnica 15cm ale można 21-22cm, wtedy sernik będzie trochę niższy niż u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i docisnąc. Na czas robienia masy bananowo-serowej wstawic do lodówki.

    Masa serowo-bananowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie doprowadzać do wrzenia), pozostawić do przestudzenia.

    Twaróg i cukier puder zmiksować do gładkości. W osobnym naczyniu zmiksować blenderem na gładkie puree banany z sokiem z cytryny. Bananowe puree dodać do twarogu i zmiksować, do całkowitego połączenia się składników. Do lekko przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy bananowo-serowej, wymieszać dokładnie, następnie przelać do reszty masy i dokładnie zmiksować, do połączenia wszystkich składników.

    Masę serowo-bananową przełożyć na ciasteczkowy spód. W środek wcisnąć 1 banana pokrojonego w dosyc grube plastry. Wyrównać, włożyć do lodówki do stężenia na ok. 1 godz.

    Po stężeniu pozostały banan pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na górę sernika. Zalać całkowicie wystudzoną galaretką, rozpuszczoną w 400 ml wody. Odłożyć do lodówki do stężenia.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń