Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony czysty (Wigilijny)

Barszcz czerwony czysty (Wigilijny)

Autor: marysiaz

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3437

Dodano: 05.12.2014

Odsłon: 27360

Zawsze miałam problem z uzyskaniem idealnego koloru barszczu, często przy gotowaniu buraków zupa traciła kolor i robiła się ciemna. Jak się okazało, cała tajemnica tkwi w czasie jego przygotowania. Kiedyś barszcz gotowałam ok 40 minut (aby buraki zmiękły), a dziś doprowadzam go tylko do wrzenia (trwa to ok 10 minut). Barszcz wychodzi idealny, ma piękny intensywny kolor i wyjątkowy smak.

Składniki

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 l wody
  • 2 słodkie jabłka
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • ok 1 -2 kieliszków octu winnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraczki i marchewkę myjemy i obieramy, a następnie kroimy na zgrabne słupki. Z jabłek wydrążamy jedynie gniazda nasienne i razem ze skórką kroimy na 4 części. Czosnek razem ze skórką rozgniatamy. Do zimnej wody wrzucamy warzywa, owoce i przyprawy (razem z octem). Całość doprowadzamy do wrzenia (nie dłużej!).

  2. Garnek z barszczem przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Przed podaniem odcedzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń