Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Autor: AnkaGotuje

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 11416

Dodano: 16.12.2014

Odsłon: 4397

Taki prawdziwy, domowy barszcz z buraków jest przepyszny i o niebo lepszy od kupnego lub takiego z proszku. Na prawdę warto zainwestować troszkę czasu i go ugotować. Oprócz smaku jest też zdrowy i pożywny, a z dodatkiem własnoręcznie zrobionych uszek – to już małe arcydzieło :) U mnie w domu obowiązkowe danie na wigilijnym stole.

Składniki

  • kilka kości na zupę
  • 5-6 buraków
  • Włoszczyzna
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20g grzybów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewam w rondelku zimną wodą i pozostawiam na minimum godzinę. Następnie stawiam na malutki gaz i gotuję do miękkości.

  2. Do sporego garnka nalewam zimnej wody i wkładam kości. Doprowadzam do wrzenia i zdejmuję pojawiające się szumy.

  3. Włoszczyznę, buraki i cebulę myję i obieram. Buraki kroję na ćwiartki. Do gotujących się kości dodaję włoszczyznę, buraki, listki laurowe, ziele angielskie i pokrojony w ćwiartki czosnek. Na bardzo malutkim ogniu gotuję zupę około godziny.

  4. Z barszczyku wyjmuję mięso i warzywa. Dolewam zaś wywar z ugotowanych grzybków. Dodaję też drobno pokrojoną cebulkę, którą podsmażyłam na patelni. Na koniec dodaję ocet, doprawiam solą i pieprzem oraz cukrem. Dodaję majeranek. Mieszam. Gotuję 5 minut i próbuję – ewentualnie jeszcze doprawiam.

  5. I uwaga na koniec – jeżeli następnego dnia będziecie podgrzewać zupę, nie doprowadźcie jej do wrzenia. Ponownie zagotowany barszcz straci swój piękny, głęboki kolor.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń