Do góry

Przekąski Przepis na:

Bezglutenowe bułki z wiśniami

Bezglutenowe bułki z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 6058

Bułeczki przygotowane na bazie ciasta duńskiego, smakiem przypominają ciasto francuskie. Wypełnione kwaśnymi wiśniami i oprószone pudrem. Ciasto przygotowywane na drożdżach, które robi się szybko -nie wymaga skomplikowanych "zabiegów"

Składniki

  • 125ml mleka o temp pokojowej
  • 60ml ciepłej wody
  • 1 duże jajko o temp pokojowej
  • 350g Schar mix B
  • 7g drożdży suchych
  • 25 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g masła, zimnego, posiekanego na kawałki
  • Jajo
  • 500 g świeżych wydrylowanych wiśni
  • kilkkilka łyżek cukru (można dać więcej, ponieważ samo ciasto nie jest słodkie)
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    W jednej misce roztrzepać widelcem: wodę z mlekiem i jajkiem. Odstawić na bok.
    Do drugiej większej miski przesiać mąkę dodać suche drożdże -wymieszać, dodać cukier wymieszać i sól -wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, aby składniki się połączyły - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość odstawionej miski i wymieszać rękoma. Ciasto będzie lekko klejące i musi być koniecznie z kawałkami masła.
    Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.

  2. Składniki na nadzienie wymieszać.

  3. Następnego dnia wyciągnąć zimne ciasto z lodówki ok. 1 godz. przed zamiarem robienia bułek. Podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na prostokąt. Można podsypywać mąką.
    Ten podzieliłam na 6 mniejszych prostokątów. Każdy podzieliłam w myśli na pół, na jednej połówce nacięłam nożem, drugiej brzegi posmarowałam roztrzepanym jajem i nałożyłam nadzienie, nakryłam częścią z nacięciami i lekko przycisnęłam. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 1 godz.
    Piekarnik nagrzewamy do 180o (góra-dół) pieczemy przez 15-17 min.

    Pyszne są świeże, jeszcze ciepłe a w drugim dniu można podgrzać (jeśli ktoś używa w mikrofali na małej mocy przez 3 min) lub w piekarniku w 100st przez 4 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń