Do góry

Desery Przepis na:

Biało - zielona kostka

Biało - zielona kostka

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 5432

Dziś z cyklu ciacho na weekend upiekłam pyszną biało zieloną kostkę wiosenną. Tak to ciacho nazwał mój synek gdy zobaczył zielony biszkopt i stwierdził, że wygląda jak zielona trawa. No i została taka nazwa. Ciacho proste do przygotowania w sam raz na weekend ale nie tylko.

Składniki

  • Biszkopt :
  • 4 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki tortowej ( czubate )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 maleńka szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku
  • Masa :
  • 3 żółtka
  • 500 ml mleka 3/2 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła
  • Pianka :
  • 250 g jogurtu typu greckiego
  • 1 szk kwaśnej śmietany 12 %
  • 1/2 szk słodkiej śmietanki 18 %
  • 3 łyżki cukru
  • 45 g żelatyny do deserów
  • 50 ml zimnej wody
  • 80 ml wrzącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka na sztywno.
    W połowie ubijania dodawać cukier, gdy piana jest ubita dodać żółtka i dalej miksować.
    Dodać barwnik, delikatnie wymieszać i potem dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia ale mieszać na najmniejszych obrotach.
    Masę przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut.
    Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki w 2/3 wysokości.

  2. MASA :
    Garnek przelać zimną wodą, wlać połowę mleka i zagotować.
    W reszcie mleka wymieszać żółtka, cukier oraz mąki i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając.
    Gotować do momentu zgęstnienia budyniu.
    Zakryć go pokrywką i wystudzić.
    Gdy budyń wystygnie utrzeć miękkie masło i dodając do niego porcje budyniu u trzeć masę.

  3. PIANKA :
    Jogurt i obie śmietany oraz cukier wymieszać.
    Do zimnej wody wsypać żelatynę, wymieszać i wlać wrzątek.
    Wymieszać i dodać do wymieszanych składników.
    Wstawić do lodówki ale kontrolować aby za mocno pianką się nie ścięła.

  4. PRZEŁOŻENIE :
    Po przekrojeniu biszkopta grubszą część w blaszce ( ja zawsze kładę papier z pieczenia bo ułatwi to nam potem wyjęcie ciasta z blaszki ).
    Nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny.
    Na biszkopt wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć tężejącą piankę.
    Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować na przykład listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń