Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto z mascarpone bez pieczenia jest błyskawiczne w przygotowaniu, niezwykle puszyste i lekkie. Z każdym kęsem po prostu rozpływa się w ustach, dlatego to wspaniały deser do popołudniowej kawy. W środku ciasta z mascarpone kryje się niespodzianka - pyszny kajmak, który zachwyci każdego, kto spróbuje deseru bez pieczenia.
Forma prostokątna do ciasta (ok. 25 x 25 cm)
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 245
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 140
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 156
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 245
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 140
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 156
Składniki
Ubij dobrze schłodzoną śmietankę. Dodaj cukier puder, a następnie po łyżce mascarpone i ciągle miksuj do wyczerpania składnika. Pod koniec ubijania wsyp usztywniacz (Śmietanfix lub Śnieżkę). Krem powinien być zbity, ale uważaj, żeby nie miksować zbyt długo, bo się zwarzy.
Dno kwadratowej formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż warstwą herbatników. Wyłóż na nią połowę masy śmietankowej, następnie kolejną warstwę herbatników. Na nich rozsmaruj masę kajmakową. Przykryj kolejną warstwą herbatników i resztką kremu (postaraj się, żeby wyrównać wierzch).
Posyp kakaem z wierzchu i wstaw do lodówki, aby deser się schłodził - na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Szybkie ciasto z mascarpone bez pieczenia podawaj prosto z lodówki.