Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt idealny/ biszkopt rzucany

Biszkopt idealny/ biszkopt rzucany

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1564

Dodano:

Odsłon: 56238

Receptura jest banalna, na każde dodane jajko dodajemy odpowiednią ilość mąki i cukru. Uwaga biszkopt jest bez proszku do pieczenia.

Składniki

  • Na 1 jajko przypada:
  • cukier kryształ : 35 gram
  • mąka pszenna : 25 gram
  • mąka ziemniaczana: 10 gram
  • ILOŚĆ JAJEK NA TORTOWNiCĘ 18 cm - 4 sztuki 22 cm - 5 sztuk 24 cm - 6 sztuk 28 cm - 8 sztuk
  • Blacha prostokątna mała: 8 jajek duża 10 jajek
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier małymi porcjami.
    Żółtka roztrzepujemy w miseczce i trochę napowietrzamy. Dodajemy do białek cieniutkim strumieniem.
    Chwilę mieszamy mikserem na małych obrotach, ale tylko do połączenia się składników.
    Mąki mieszamy razem i przesiewamy je przez sito. Dodajemy do masy jajecznej porcjami, po 2-3 łyżki.
    MIESZAMY RĘCZNIE. ŁYŻKĄ DREWNIANĄ OD DOŁU DO GÓRY. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 stycznia 2017 Czy już nikt nie piecze "tradycyjnego" biszkoptu tzn. nie rzuca nim? W mojej kuchni króluje przepis, który jest w naszej rodzinie od ponad 100 lat. Nikt nim nigdy nie rzucał, nie rzuca i nie będzie rzucał. Z ciekawości spytałam zaprzyjaźnionego cukiernika (emerytowany szef cukierników w jednym z hoteli) po co się to robi? Nie potrafił mi wytłumaczyć. Ten Pan, ma 92 lata i przepracował w tym zawodzie ponad 65 lat. Aby zrobić dobry biszkopt są potrzebne tylko 3 składniki: jajka. mąka, cukier i dużo siły w rękach. Jaja ubija się RĘCZNIE - i to jest ta niedogodność, ale jak się chce mieć SUPER biszkopt to warto popracować - bo biszkopt jest leciutki.

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń