Do góry

Desery Przepis na:

biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

Przepis dnia 2017-05-21
biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 5674

Dodano: 12.05.2017

Odsłon: 15451

Wspaniałe i proste połączenie smaków, do tego ciasta nadadzą się każde owoce, truskawki, poziomki, wiśnie, maliny - co lubicie, bez problemów, zapraszam :)

Składniki

  • biszkopt: 4 jaja, 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej, szczypta soli
  • krem karpatkowy: 750 ml mleka, 4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej, 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka
  • 250 gramów masła w temp. pokojowej
  • wierzch: około 800 gramów owoców
  • 2 paczuszki galaretki, 800 ml gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach do połączenia, na końcu wsypujemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich do połączenia, ale nie dłużej.

    Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut do "suchego patyczka"(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Studzimy.
    Papier odrywamy do ostudzeniu ciasta.

    Krem karpatkowy.
    2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
    Pozostałe mleko wlewamy do miski, wrzucamy 2 żółtka, wsypujemy obie mąki, miksujemy do połączenia, ale nie dłużej.

    Kiedy mleko w garnku zawrze, wlewamy mieszankę i mieszając zagotowujemy, od momentu zagęszczenia na ogniu trzymamy około 3 minut, masę studzimy do uzyskania temperatury pokojowej mieszając od czasu do czasu by nie utworzył się "kożuszek").

  2. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszek, dodajemy budyń (na dwa razy) i miksujemy do połączenia składników.
    Blaszkę ponownie wykładamy papierem, na nim układamy płat biszkoptowy (papier utrzyma nam "w ryzach" tężejący krem i galaretkę).
    Krem wykładamy na ostudzony biszkopt, wygładzamy powierzchnię.
    Na wierzch układamy owoce (truskawki przekroiłam na połówki).
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy na owoce, schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.

    Smacznego ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 23 maja Kiedyś tylko robiłam z masą karpatkową, ale piekłam biały biszkopt. Muszę wypróbować z ciemnym biszkoptem. Super połączenie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 16 maja Wspaniałe i proste połączenie smaków :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 12 maja Ależ pyszne to ciacho <3 Takie bym se teraz zszamał <3 :P

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 maja Niebo! Zarówno dla oka, jak i podniebienia <3

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń