Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z Ptasim Mleczkiem

Biszkoptowe z Ptasim Mleczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3911

Dodano:

Odsłon: 455

Ciasto biszkoptowe z pysznym kremem i masą czekoladową. Ciasto z pralinkami Ptasiego Mleczka, miękkie i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT CYTRYNOWY:
  • -6 jajek -szczypta soli -1 szklanka cukru
  • -150 g. mąki tortowej -50 g. mąki ziemniaczanej
  • -1.5 łyżeczki proszku do pieczenia -sok z 1/2 cytryny
  • MASA CZEKOLADOWA:
  • -150 g. deserowej czekolady -1/2 szklanki 30 % -150 g. masła
  • PRALINKI: -55 szt. Ptasiego Mleczka
  • KREM KRÓWKOWY:
  • -1 gotowa masa krówkowa-400 g.
  • -1 śmietanka 30%-330 ml. -1 Śnieżka
  • DO POSYPANIA:-starte wafelki czekoladowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dalej ubijać dodając po żółtku. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę 30x40 z papierem do pieczenia.Piec ok.25 min. w 175*.

  2. masa-Nad parą w śmietance, rozpuścić czekoladę w kostkach. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować masło,dodając porcjami płynną czekoladę. Wyłożyć na biszkopt, zaraz poukładać pralinki.

  3. krem-Ubić zimną śmietankę, ze Śnieżką. Dalej ubijając, dodawać po łyżce miękkiej masy krówkowej. Krem wyłożyć między czekoladki i rozsmarować.

  4. Na górę zetrzeć wafelki. Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń