Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze nie miałam szczęścia odwiedzić Sycylii, choć wciąż nie opuszcza mnie nadzieja na zwiedzenie wyspy i popróbowanie jej przysmaków. Bób przyrządzony w taki sposób jest ponoć jednym z nich, a że u nas początek lipca również mija pod znakiem bobu, postanowiłam spróbować tej przekąski.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 813
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 411
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15203
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1860
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 813
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 411
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15203
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1860
Składniki
W garnku zagotuj wodę, do wrzącej wsyp opłukany bób. Nie dodawaj żadnych przypraw, nawet soli. Bób ma być ugotowany al dente, co na początku lipca zajmuje nie więcej niż 5-6 minut. Później, gdy ziarenka będą starsze, trzeba będzie gotować bób nieco dłużej – tak, żeby lekko zmiękł, ale się nie rozgotował.
Odcedź na sicie i natychmiast zanurz w jak najzimniejszej wodzie – dzięki temu nasiona pozostaną soczyście zielone.
Po ostudzeniu weź do ręki każde ziarno i natnij skórkę tak, by do wnętrza z łatwością dostała się marynata. Można nawet obrać bób ze skórek, ale zawierają one dość dużą ilość mikroelementów i witamin i dlatego warto je zjadać. Jeśli jednak obecność skórek Ci przeszkadza – pozbądź się ich bez chwili wahania. To ma być przede wszystkim smaczne danie!
Składniki marynaty – oliwę, wodę, sól i posiekane oregano (albo suszone, jeśli nie masz świeżego) umieść w misce i wymieszaj trzepaczką aż do rozpuszczenia się soli. Dodaj przekrojone ząbki czosnku oraz ponacinane ziarna bobu, wymieszaj. Miskę wstaw do lodówki na 24 godziny, żeby smaki się połączyły. W ciągu tych 24 godzin wymieszaj sałatkę kilka razy.
Przekąskę wyjmij z lodówki na dwie godziny przed podaniem, bo lepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej.
Bób po sycylijsku najlepiej smakuje podany z pomidorem.