Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szczerze mówiąc, to bób przygotowywałam po raz pierwszy. Zawsze się dziwiłam, kiedy to znajomi kupowali go w dość dużych ilościach i zachwycali się jego smakiem. U nas w domu mama nigdy go nie przygotowywała. Ja od teraz też będę jego zwolenniczką, bo w połączeniu z innymi warzywami lub mięsem możemy stworzyć z niego przepyszne danie. Spróbujcie tego przepisu, a polubicie bób tak samo, jak ja :)
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 21
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 25
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 20
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 1949
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 21
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 25
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 20
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 1949
Składniki
Bób wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 3 minuty (od momentu zagotowania), odcedzić, przestudzić i obrać. Młode ziemniaki dobrze umyć, ugotować w mundurkach (ja gotowałam 17 minut i były akurat), odcedzić, przestudzić. Papryczkę umyć, osuszyć, pozbawić nasion, drobno pokroić. Czosnek obrać, również drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić najpierw papryczkę, a po chwili czosnek, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone na dość grube plastry ziemniaki, po chwili dorzucić bób. Doprawić solą i pieprzem, przemieszać, zostawić jeszcze przez chwilę na ogniu, od czasu do czasu pomieszać. Całość posypać skrojonym drobno koprem. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno. Pycha!!!