Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy dojrzewający. Bardzo smaczny jako dodatek do jajecznicy i nie tylko.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1517
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1517
Składniki
Kawałki boczku myjemy i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie obtaczamy kawałki boczku w cukrze. Przekładamy do metalowej foremki (keksówka) i wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy.
Z boczku wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy boczek z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy.
Po tym czasie opłukujemy boczek z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą i umieszczamy w wymytej,suchej foremce (keksówka). Wkładamy na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie boczek owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w przewiewnym,suchym miejscu (w kuchni koło okna). Zostawiamy na minimum 7 dni.
Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i jeść z chlebkiem posmarowanym masłem i plasterkami pomidorka. Boczek taki jest idealny podsmażany jako dodatek do sosów do spaghetti, jajecznicy.