Do góry

Dania główne Przepis na:

Bogracz Natalii - bez kluseczek - NAJLEPSZY!!!

Bogracz Natalii - bez kluseczek - NAJLEPSZY!!!

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1392

Dodano:

Odsłon: 21897

Proponuję dziś przepis na przepyszny bogracz, który miałam okazję spróbować u mojej przyjaciółki - danie tak bardzo przypadło mi do gustu, że w tej chwili u nas w domu jest to jednogarnkowy obiad numer jeden. Przy okazji danie przyjazne jest dla osób na diecie bezglutenowej. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • ok. 1 kg mięsa (np. szynka bez kości)
  • 3 cebule
  • 2 papryki
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ziemniaki
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona
  • oliwa
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w kosteczkę.

    Papryki kroimy w kosteczkę.

    Pomidory z puszki (całe) wylewamy na talerz, usuwamy skóry i szypułki, siekamy.

    Mięso kroimy w kosteczkę.

    Ziemniaki kroimy w kosteczkę.

    Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy mięso, mieszamy, smażymy, solimy, sypiemy sporo słodkiej papryki i wędzonej papryki. Wrzucamy cebule, mieszamy, smażymy.

    Następnie wrzucamy papryki, mieszamy, chwilę dusimy. Potem wlewamy pomidory z puszki, mieszamy, znów chwilę dusimy.

    Następnie dolewamy gorącą wodę, tyle, by przykryć wszystkie składniki. Mieszamy, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez 40 minut.

    Dodajemy ziemniaki, mieszamy, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze przez 20 minut. Jeszcze można doprawić do smaku, pieprz, szczypta ostrej papryki i ewentualnie trochę soli.
    I podajemy. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 05 czerwca Przy calym szacunku, nie chce nikogo obrazic, ale TO Nie jest Bogracz! Bogracz to jest tak zwany gulasz z ogniska, gotowany w kociolku. I do Bograczu jak i do prawdziwego gulaszu (Pörkölt) nie dodaje sie zadnych Pomidorow! Jedzonko na pewno pyszne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 21 maja Pyszna treściwa zupa. Ja też kluseczek nie daję, bo ich w tej zupie nie lubię.:) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 maja Jedzonko pierwsza klasa, na obiad przepis idealny :) Węgierska kuchnia i klimaty zawsze przypadają do gustu, pycha :) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń