Do góry

Dania główne Przepis na:

Bulbynek z wędzonym boczkiem i szczypiorem.

Bulbynek z wędzonym boczkiem i szczypiorem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1066 Ocena: 11215

Dodano:

Odsłon: 14173

Bulbynek, babka ziemniaczana, lub też babka kartoflana, z młodych ziemniaków do których dodałam zmielony, gotowany boczek wędzony, natkę pietruszki, koper i drobno pokrojony pęczek szczypioru. Jest to tradycyjna potrawa kuchni wschodniej.

Składniki

  • młode ziemniaki 10 szt.
  • boczek wędzony, ugotowany i zmielony 30 dag
  • boczek wędzony surowy 5 plastrów do wyłożenia wierzchu babki
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • szczypior pęczek
  • jajka kurze 2 szt.
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • kasza manna 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka (do smaku)
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte młode ziemniaki trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, kasze manną, sól, pieprz ziołowy, mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy zmielony boczek wędzony (gotowany), mieszamy. Na koniec dodajemy wymyty, drobno pokrojony szczypior, majeranek, wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy ciasto, odstawiamy na godzinę do lodówki żeby sobie odpoczęło.

  2. Po tym czasie wlewamy masę ziemniaczaną do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy plasterki wędzonego boczku, delikatnie polewamy 3 łyżkami oleju rzepakowego.

  3. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  4. Upieczoną babkę studzimy, wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą, przewracając formę przykrytą talerzem do góry dnem. Delikatnie zdejmujemy papier, kroimy babkę na porcje i podajemy z kwaśną śmietaną, zimnym jogurtem lub maślanką.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 05 lipca Takiej nie jadłam. Kolejna baba ziemniaczana do wykonania. Koniecznie ! Ale będę piekła w prodiżu - warunki (!). Dzięki Mariolko. Do tego mleko zsiadłe "krojone" - bo to takie "prosto od krowy". :) :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń