Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bulbynek, babka ziemniaczana, lub też babka kartoflana, z młodych ziemniaków do których dodałam zmielony, gotowany boczek wędzony, natkę pietruszki, koper i drobno pokrojony pęczek szczypioru. Jest to tradycyjna potrawa kuchni wschodniej.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 337
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 233
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3389
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 337
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 233
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3389
Składniki
Obrane, wymyte młode ziemniaki trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, kasze manną, sól, pieprz ziołowy, mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy zmielony boczek wędzony (gotowany), mieszamy. Na koniec dodajemy wymyty, drobno pokrojony szczypior, majeranek, wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy ciasto, odstawiamy na godzinę do lodówki żeby sobie odpoczęło.
Po tym czasie wlewamy masę ziemniaczaną do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy plasterki wędzonego boczku, delikatnie polewamy 3 łyżkami oleju rzepakowego.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Upieczoną babkę studzimy, wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą, przewracając formę przykrytą talerzem do góry dnem. Delikatnie zdejmujemy papier, kroimy babkę na porcje i podajemy z kwaśną śmietaną, zimnym jogurtem lub maślanką. Smacznego!!!