Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki cebulowe

Przepis dnia 2012-02-03
Bułeczki cebulowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6566

Dodano:

Odsłon: 12445

Proste i szybkie bułeczki cebulowe, miękkie i idealnie na kanapkę. Mają piękny cebulowy zapach i smak. Do posypania zamiast ziaren można użyć prażonej cebulki.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3/4 - 1 szklanki letniej wody
  • łyżka suszonych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1 jajko
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • 1 jajko + łyżka wody do posmarowania
  • ziarna sezamu, siemienia, maku do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5 cm. Wierzch ciasta posypujemy prażoną cebulą, przejeżdżamy wałkiem, by cebulka lepiej się połączyła z ciastem. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku. Zwinięte ciasto kroimy ostrym nożem na 8 równych kawałków. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Można je lekko "wypchnąć" od spodu, by wyszły ładne ślimaczki.

  2. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i obsypujemy ziarnami. Pieczemy około 20-25 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 29 lutego 2012 Generalnie te bułeczki do puszystych nie należą, mają bardziej zwarty miąższ no i oczywiście najlepiej smakują w dniu pieczenia :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolina87 29 lutego 2012 tak tez po dluzszym namysle stwierdzilam ze za duzo maki:) ale nie kruszyly sie, przepis z pewnoscia zostanie wykorzystany nie raz:) pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 29 lutego 2012 Suche w sensie ze kruszyły się?? U mnie nie kruszyły się, byc może ciasto było za twarde. Każda mąka jest inna, jednej wchodzi więcej drugiej mniej. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdą idealne :) Pozdrawiam!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolina87 29 lutego 2012 zrobilam buleczki, wyszly super:) tylko wydaje mi sie ze troche sa za suche w srodku, czy takie maja byc czy gdzies popelnilam blad? pozdrawiam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hanecznik 03 lutego 2012 Napewno są przepyszne :) lubię Pani przepisy,a ten wypróbuje napewno!!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 03 lutego 2012 Jakub26 śmiało, częstuj się :) Pozdrawiam!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 01 lutego 2012 fajny przepis - ląduje w ulubionych może kiedyś uda się wypróbować ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń