Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki z ricottą

Bułeczki z ricottą

Autor:

Przepisów i artykułów: 437 Ocena: 4454

Dodano:

Odsłon: 339

Bułeczki w formie "supełków" z dodatkiem sera ricotty i na wierzchu siemię lniane lub sezam...pycha!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 450 450 g
  • drożdże świeże 30 g
  • ser ricotta 125 g
  • mleko 225 ml
  • masło 30 g
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier drobny 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
  • imbir mielony 1/2 łyżeczki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • Na wierzch :
  • mleko 1-2 łyżki
  • żółtko 1 szt
  • siemię lniane 1 łyżeczka
  • sezam 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, dodać mąkę, sól i przyprawy, wymieszać. Mleko podgrzać z masłem i cukrem, przestudzić. Dolać do mąki i dodać ser. Mleko podgrzać z masłem i cukrem, przestudzić. Dolać do mąki i dodać ser. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 10 szt). Z każdej zrobić wałek i "zawiązać" w supełek. Pozostawić do napuszenia na 20 min. na blasze wyłożonej papierem.

  2. Następnie posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami. Część sezamem, a część siemieniem lnianym lub w dowolnej kombinacji :) Piec w temp. 210 stopni przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 08 maja 2017 Uwielbiam domowe pieczywo , bułeczki pysznie się prezentują

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń