Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z ziemniakami...tak! A bułeczki z takiego ciasta smakują naprawdę wybornie! Polecam ;)
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 441
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 122
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5500
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1097
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 433
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1182
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 441
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 122
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5500
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1097
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 433
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1182
Składniki
Mleko podgrzewać z masłem tak długo, aż to drugie się roztopi. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać 3 łyżki mąki i tyle mleka z masłem, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. Ziemniaki dokładnie ugnieść i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Do zaczynu dodać ziemniaki z mlekiem, mąki i sól, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 70 min. w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.
Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 15 szt). Uformować bułeczki i końcówką łyżki drewnianej "dzielimy" na pół. Odstawić na kwadrans do napuszenia.
Następnie bułeczki smarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min. Smacznego!