Do góry

Sałatki Przepis na:

Buraczki do obiadu

Buraczki do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2706

Dodano:

Odsłon: 8256

Tradycyjny przepis na zasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także do pieczonej kaczki lub gęsi.

Składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraczki wyszorować, włożyć do garnka i ugotować w skórkach - wystudzić.
    Ze smalcu i mąki przygotować jasną zasmażkę

  2. Ostudzone buraczki obrać ze skórek i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
    Starte buraczki dodać do przygotowanej zasmażki i zagotować. Buraczki doprawić do smaku solą, cukrem oraz pierzem.
    Gotowe buraczki podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania. Buraczki na ciepło najlepiej smakują z pieczoną kaczką lub gęsią. Fantastyczne z mielonymi lub schabowymi i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Anikana 30 stycznia Pyszne ugotowane buraczki można lekko podsmażyć na odrobinie (!) masła z dodatkiem octu balsamicznego i sosu sojowego. Z zasmażką tracą wszystkie walory zdrowotne... Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 10 stycznia Cud malina. Buraczki w każdej postaci. Smalec, ciekawy pomysł. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 stycznia Pyszne buraczki, takie zasmażane są najlepsze, a jeszcze z kotletami, to cudo :D
Gdzieś je już chyba widziałem ;)
Odpowiedzi: 5 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń