Do góry

Dania główne Przepis na:

Carbonara dyniowa z boczkiem i szpinakiem

Dania główne

Autor: alepysznie

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 218

Dodano: 10.01.2017

Odsłon: 4357

Sycący, pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu przepis.

Składniki

  • Makaron tagliatelle – 150 g
  • Dynia – 100 g
  • Boczek – 100 g
  • Szpinak – 150 g
  • Jajka – 2 szt.
  • Ser parmezan lub grana padano – 80 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Pietruszka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź zachowując 1/4 szklanki wody.

  2. Obierz i pokrój na mała kosteczkę dynię. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek, pokrojoną w kosteczkę dynię, dopraw solą, pieprzem i smaż co chwilę mieszając około 10 minut, aż dynia zmięknie. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałeczki boczek i smaż jeszcze około 3 minut. Dodaj ugotowany wcześniej makaron, wodę z makaronu, posiekaną natkę pietruszki i gotuj, aż woda odparuje.
    Na koniec roztrzep w miseczce jajka z dodatkiem pieprzu i startego sera, dodaj do makaronu, wymieszaj i zdejmij z ognia ( jajka nie mogą się ściąć, mają utworzyć kremowy sos ).

  3. Podawaj ze startym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń