Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb cebulowy

Przepis dnia 2011-11-14
Chleb cebulowy

Autor: szynszylka

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1372

Dodano: 09.05.2011

Odsłon: 36826

Nic nie zastąpi wiejskiego domowego chleba ale nie jesteśmy do końca skazani na marketowe dmuchane pieczywo

Składniki

  • mąka pszenna 750, 250 dkg
  • mąka żytnia 720, 250 dkg
  • cebula duża, 1 szt
  • suchy zakwas piekarski., 15 g
  • woda, 300 ml
  • drożdże suszone, 7 g (1 opakowanie)
  • oliwa, 1 łyżka
  • sól, 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie

  2. Do misy wsypujemy mąkę pszenną oraz żytnią, dodajemy drożdże, suchy zakwas, podsmażoną cebulę, sól i zalewamy letnią wodą

  3. Całość dokładnie wymierzać i odstawić na ok 2-30 minut pod przykryciem

  4. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki (ok 30x10x7cm) i odstawiamy na godzinę żeby wyrosło, wierzch można posypać mąka

  5. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na środkową półkę i pieczemy ok 50-60 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szynszylka 11 maja 2011 wydaje mi się żeby konsystencja była zachowana to do mąki powinno być dodane łącznie ok 300 ml płynu
niestety nie wiem ile powinno się dodać płynnego zakwasu

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tytusa_mama 11 maja 2011 a ile dac zakwasu jak mam płynny nie suszony?i ile wtedy wody?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń