Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb jogurtowy

Przepis dnia 2016-09-15
Chleb jogurtowy

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 678 Ocena: 13439

Dodano: 12.09.2016

Odsłon: 29988

Domowy, warto wypróbować. Przepis na 1 bochenek. Można użyć 2 szklanki samej mąki pszennej chlebowej typ 750

Składniki

  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciemnego miodu
  • 2 1/2 szklanki mąki chlebowej pszennej typ 750
  • pół szklanki mąki chlebowej razowej pszennej
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jogurt podgrzałem, aby był letni. Wymieszałem go dokładnie z drożdżami, miodem i solą, wlałem do mąki, wymieszałem, zagniotłem przez 10 minut. Przykryłem, odstawiłem na godzinę. Po tym czasie ponownie zagniotłem, dosypując tymianek.

    Na blasze położyłem papier di pieczenia, oprószyłem mąką, położyłem ciasto uformowane na bochenek. Oprószyłem mąką, pozostawiłem pod przykryciem na kolejna godzinę. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, spryskałem obficie wodą, do zaparowanego piekarnika wstawiłem blachę z ciastem. Przed wstawieniem zrobiłem nacięcia nożem. Piekłem ok. 45 minut, pod koniec ponownie zaparowałem piekarnik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 14 września 2016 Rewelacja,świeży z chrupiącą skórką z masłem i nic więcej nie potrzeba:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

chwilkaaa 14 września 2016 wygląda rewelacyjnie, a ile soli?a mąka razowa ma być pszenna czy żytnia? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 14 września 2016 bardzo apetycznie wygląda ten Twój chlebuś! Twoje przepisy też są zawsze bardzo rzeczowe. Dlatego proszę o podpowiedź odnośnie wypieku chlebka pszennego. Musze taki jadać ze względu na "sensacje żołądkowo-jelitowe". Czy wystarczy po prostu zamienić rodzaj mąki na zwykła pszenną, tortową itp ? Chce aby wypiek miał smak chleba, a nie placka drożdżowego!!! Pozdrawiam! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tylife 12 września 2016 jaki okazały bochen chleba! :) musi smakować rewelacyjnie!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 września 2016 Cudowny chlebek <3 Z pewnością wypróbuję :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń