Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb mleczny na zakwasie

Chleb mleczny na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 886

Dodano:

Odsłon: 58545

Mięciutki z chrupiącą skórką, zdecydowanie lepszy niż z piekarni, musicie spróbować

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać mikserem( końcówki haki), pod koniec dodając roztopione masło.Może się okazać, że trzeba będzie dodać trochę więcej mąki lub mleka, w zależności od wilgotności mąki itp. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w cieple miejsce, przykryte wilgotną ściereczką.

  2. Natłuszczonymi rękami wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. najlepiej w koszyczku, ja nie mam takiego i owinęłam je zrolowaną ściereczką, żeby się nie rozeszły za bardzo na boki. Kopiując link zrozumiecie mnie :) http://img576.imageshack.us/img576/6824/chlebmalany1.jpg

  3. Nagrzać piekarnik do 240 stopni, spryskać wodą. Posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki lub mleka. posypać ziarnami. Piec 10min w 240 stopniach, potem jeszcze 20min w 190 stopniach. Mi wyszły dwa bochenki o średnicy mniej więcej 20 cm.

  4. Przepis pochodzi z forum http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=636&st=0

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kibi87 12 sierpnia 2011 ekonto, drożdże dodajemy żeby wzmocnić zakwas jeśli jest młody, a jajko i masło to przepis ja tylko go upiekłam, spróbuj wyśmienity chlebek :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ekonto 12 sierpnia 2011 Od kiedy to do pieczenia chleba używamy jajko i masło? Chyba ktoś tu myli chleb z ciastem.
A poza tym skoro jest zakwas to po co drożdże?

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 marca 2011 ależ Tobie pieczywo pięknie się udaje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alicho05 06 marca 2011 Gotowy zakwas suszony jest w sklepach lub na stoiskach ze zdrową żywnością ok. 4zł/op. Można zrobić samemu najlepszy z mąki żytniej razowej 2000, która też jest w tych skłepach

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alicho05 06 marca 2011 Zakwas suszony można kupić na stoiskach lub sklepach z EKO żywnością ok.4zł op /Widziałam ale nie próbowałam/. Znalazłam w internecie zasady robienia zakwasu, trochę czasochłonne ale bez szukania po sklepach.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Yaninka 02 marca 2011 Proszę o infromację ile trzeba zakwasu na taką porcję produków co tutaj podano:) zamierza upiec taki chlebek bo wygląda wpsaniale.
Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Yaninka 02 marca 2011 No ale ile ma być tego zakwasu do tego przepisu? (na taką porcję składników co tutaj podane?)
Proszę o infromację bo zamierzam upiec taki chlebek:) bo wygląda super:)
Pozdrawiam:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xawier153 02 marca 2011 Mam pytanko jakie mają być drożdze świeże czy instant?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń