Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutki z chrupiącą skórką, zdecydowanie lepszy niż z piekarni, musicie spróbować
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 667
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 216
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 344
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 137
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4627
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 667
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 216
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 344
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 137
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4627
Składniki
Doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać mikserem( końcówki haki), pod koniec dodając roztopione masło.Może się okazać, że trzeba będzie dodać trochę więcej mąki lub mleka, w zależności od wilgotności mąki itp. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w cieple miejsce, przykryte wilgotną ściereczką.
Natłuszczonymi rękami wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. najlepiej w koszyczku, ja nie mam takiego i owinęłam je zrolowaną ściereczką, żeby się nie rozeszły za bardzo na boki. Kopiując link zrozumiecie mnie :) http://img576.imageshack.us/img576/6824/chlebmalany1.jpg
Nagrzać piekarnik do 240 stopni, spryskać wodą. Posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki lub mleka. posypać ziarnami. Piec 10min w 240 stopniach, potem jeszcze 20min w 190 stopniach. Mi wyszły dwa bochenki o średnicy mniej więcej 20 cm.
Przepis pochodzi z forum http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=636&st=0