Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2108

Dodano:

Odsłon: 21553

Wariacji na temat domowego chleba nigdy dość. :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać z solą i ziarnami.

  2. Wyrośnięty zaczyn dodać do mieszanki mącznej wraz z kefirem i wodą. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając oliwę.

  3. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówek wysmarowanych oliwą (piekłam w dwóch o długości 30 cm). Odstawić do wyrośnięcia.

  4. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni, termoobieg. Po upieczeniu wyjąć od razu z foremek i odstawić na chwilkę do odparowania.

  5. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 19 sierpnia 2010 Tak, może być bez termoobiegu. Proszę spróbować dać troszkę wyższą temperaturę. Jeśli spiecze chleb z wierzchu, to ją zmniejszyć. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Katuia 19 sierpnia 2010 Czy bez termoobiegu się da upiec ??? :) Przepraszam za głupie pytanie, ale mam zwykłą kuchenkę. A przepis naprawdę mam ochotę wykorzystać i tylko ta myśl mnie nurtuje....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 08 sierpnia 2010 Oj, to jest wspaniały chleb ,piekłam kiedyś podobny tylko bez dyni. Każdemu polecam - coś pysznego i zdrowego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń