Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z pomidorami, bazylią i oliwkami ma niepowtarzalny smak i aromat, jest wilgotny, ma piękny kolor. Jego smak kojarzy mi się z pizzą
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 813
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8877
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10507
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4741
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 813
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8877
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10507
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4741
Składniki
Pomidory z puszki mieszamy z drożdżami i połową mąki, odstawiamy na godzinę, by zaczyn zaczął fermentować. Oliwki kroimy na plasterki, bazylię i pomidory z zalewy drobno siekamy. Do zaczynu dodajemy sól, oliwę, posiekaną bazylię, resztę mąki i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Na końcu do ciasta dodajemy oliwki i suszone pomidory i zagniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto lekko smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie formujemy 2 bochenki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1-1,5 godziny). W trakcie wyrastania chlebki kilkakrotnie smarujemy oliwą. Chlebki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, studzimy na kratce.