Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6555

Dodano:

Odsłon: 22540

Chleb z pomidorami, bazylią i oliwkami ma niepowtarzalny smak i aromat, jest wilgotny, ma piękny kolor. Jego smak kojarzy mi się z pizzą

Składniki

  • 300ml krojonych pomidorów z puszki
  • 20g drożdży
  • 600-700ml mąki pszennej
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 50ml oliwy z oliwek
  • płaska łyżka soli
  • garść czarnych oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • 4 pomidory suszone z zalewy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory z puszki mieszamy z drożdżami i połową mąki, odstawiamy na godzinę, by zaczyn zaczął fermentować. Oliwki kroimy na plasterki, bazylię i pomidory z zalewy drobno siekamy. Do zaczynu dodajemy sól, oliwę, posiekaną bazylię, resztę mąki i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Na końcu do ciasta dodajemy oliwki i suszone pomidory i zagniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto lekko smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

  2. Następnie formujemy 2 bochenki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1-1,5 godziny). W trakcie wyrastania chlebki kilkakrotnie smarujemy oliwą. Chlebki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, studzimy na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 07 marca 2014 Przesmaczny chlebek!!! Powiew świeżości wśród typowych przepisów na pieczywo. Jedyne co zmodyfikowałam to zamiana ziół świeżych ( nie miałam) na suszone - prowansalskie, bazylia, przyprawa grecka itp. (każdej po 1/2 do 1 łyżeczki). Przy wyrastaniu chlebek trochę rozpływał mi się na blasze i bochenki łączyły się ze sobą, tak więc przy kolejnym pieczeniu jeden wsadziłam do małej tortownicy 20cm (rósł w górę), drugi zaś pozostał na dużej blasze (Mężowi strasznie podobał się płaski, typowo grecki chleb) :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Szwajcarka 19 sierpnia 2013 Najlepszy chleb jaki jadlam, moj chlopak tez zachwycony :) Szkoda cokolwiek na niego klasc, bo smak ma sam w sobie rewelacyjny!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 28 września 2011 Pieczesz wspaniałe chlebki. Nigdy takich nie robiłam, ale Twoje przepisy mnie zachęcają :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka78 27 września 2011 Zapach musi być obłędny:)) A smak jeszcze lepszy:) Już w ulubionych:) Cieplutko pozdrawiam:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń