Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z pomidorami, bazylią i oliwkami ma niepowtarzalny smak i aromat, jest wilgotny, ma piękny kolor. Jego smak kojarzy mi się z pizzą
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 193
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 665
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1815
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3445
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27167
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 193
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 665
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1815
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3445
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27167
Składniki
Pomidory z puszki mieszamy z drożdżami i połową mąki, odstawiamy na godzinę, by zaczyn zaczął fermentować. Oliwki kroimy na plasterki, bazylię i pomidory z zalewy drobno siekamy. Do zaczynu dodajemy sól, oliwę, posiekaną bazylię, resztę mąki i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Na końcu do ciasta dodajemy oliwki i suszone pomidory i zagniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto lekko smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie formujemy 2 bochenki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1-1,5 godziny). W trakcie wyrastania chlebki kilkakrotnie smarujemy oliwą. Chlebki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, studzimy na kratce.