Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
:)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113111
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 503
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 846
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 626
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113111
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 503
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 846
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 626
Składniki
Usunąć przywiędłe listki brukselki ,końcówki nieco przyciąć i naciąć w krzyżyki ,by równomiernie zmiękły podczas gotowania. Gotować ok. 10 min we wrzącej osolonej wodzie ,po czym przełożyć na durszlak ,przelać zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zdjąć boczek z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażyć z obu stron kromki chleba. Odstawić do przestygnięcia. Umyć jabłko ,podzielić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w cienkie półksiężyce. Uprażyć orzechy pekan. Wysmarować tłuszczem formę i układać w niej na przemian kromki chleba ,brukselkę ,orzechy ,kawałki jabłka i boczek. Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać ze śmietaną i mlekiem ,doprawić solą ,pieprzem i tymiankiem. Polać sosem zapiekankę i wstawić do piekarnika na ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni.