Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
:)
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 26
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 797
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2098
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4092
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 26
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 797
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2098
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4092
Składniki
Usunąć przywiędłe listki brukselki ,końcówki nieco przyciąć i naciąć w krzyżyki ,by równomiernie zmiękły podczas gotowania. Gotować ok. 10 min we wrzącej osolonej wodzie ,po czym przełożyć na durszlak ,przelać zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zdjąć boczek z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażyć z obu stron kromki chleba. Odstawić do przestygnięcia. Umyć jabłko ,podzielić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w cienkie półksiężyce. Uprażyć orzechy pekan. Wysmarować tłuszczem formę i układać w niej na przemian kromki chleba ,brukselkę ,orzechy ,kawałki jabłka i boczek. Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać ze śmietaną i mlekiem ,doprawić solą ,pieprzem i tymiankiem. Polać sosem zapiekankę i wstawić do piekarnika na ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni.