Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik z zielonego groszku"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1217
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1217
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Składniki
Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę. Ogórka obierz ze skóry, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pomidora również pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miseczki i odstaw – będą potrzebne do dekoracji. Umyte ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej masło lub olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj ziemniaki, duś na średnim ogniu ok. 5 min. Wlej bulion warzywny, zagotuj. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką. Gotuj 10-15 min, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodaj groszek, miętę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj wszystko jeszcze 3-5 min. Gdy całość nieco przestygnie wywar przecedź.
Warzywa zmiksuj blenderem na gładki mus. Dolewaj do nich wywar, w którym się gotowały, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Schłodzoną zupę wymieszaj z jogurtem. Przelej do miseczek, udekoruj warzywami i natką.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie