Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla Was przepis na placki ziemniaczane z tzw. "koronką" - czyli chrupiącymi brzegami. Tajemnicą chrupkości moich placków jest sposób, w jaki ścieram ziemniaki. Dodaję też bardzo mało mąki i szczyptę gałki muszkatołowej.
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 161
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15539
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 161
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15539
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Ziemniaki ścieramy na tarce. Na przemian - 1 na najgrubszych oczkach, 1 na średnich - aż zetrzemy wszystkie. Powinny nam powstać ziemniaczane wiórki różnej wielkości. Ziemniaki przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy jajko, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Zwykle przed położeniem pierwszego placka sprawdzam, czy olej jest mocno rozgrzany, kładąc na patelnię jeden wiórek ziemniaczany. Gdy przypiecze się na złoto, ściągam go z patelni i zaczynam wykładać ciasto. Wykładam łyżkę ciasta na patelnię i lekko je rozpłaszczam. Smażę na złoto z obu stron. Następnie odkładam na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. Na patelni mieszczą mi się 3 placuszki jednocześnie. Są mniejsze niż standardowe - ale dzięki temu są bardziej chrupiące i smaczniejsze :)
Smacznego :)