Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo kokosowa i czekoladowa odmiana popularnego batonika Bounty
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1847
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1847
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 90
Składniki
SPÓD: W misce mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem, aby powstała jednolita, jasna masa. Dodajemy do tego jajko, śmietanę oraz stopniowo wsypujemy sypkie składniki (ciągle miksując, aż do połączenia się składników).
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy je i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto, aby wystygło.
MASA KOKOSOWA: Kaszę mannę mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko wsypujemy powoli kaszę z wiórkami (ciągle mieszamy, aż do zagotowania i zgęstnienia). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Ucieramy cukier puder z masłem, dodajemy stopniowo przestudzoną kaszę z wiórkami oraz wlewamy rum. Masę kokosową wykładamy na przestudzony spód i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu masło. Dodajemy do niego połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem. Polewamy schłodzone ciasto.