Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowo-korzenne

Ciasto cytrynowo-korzenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 504

Dodano:

Odsłon: 86

Ciasto cytrynowo-korzenne to bardzo łatwy i szybki do przygotowania smaczny dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 2/3 szkl cukru
  • 300 ml kefiru
  • 150 ml oliwy
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka rodzynek
  • polewa czekoladowa lub czekolada
  • płatki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cytrynę dokładnie umyć i na tarce zetrzeć skórkę. Do miski wlać kefir, dodać cukier, cukier z wanilią, oliwę, skórkę z cytryny, sodę oczyszczoną.

  2. Wsypać przesianą mąkę, zmiksować.

    2/3 ciasta przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 32/8 cm.

  3. Pozostałe ciasto połączyć z przesianym kakao.

  4. Wymieszać z przyprawą do pierników, skórką pomarańczową i rodzynkami.

  5. Wylać wzdłuż przez środek na białe ciasto.

  6. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, około 40 minut. Upieczone, ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową i posypać płatkami kokosowymi lub ozdobić według własnego uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń