Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Przepis dnia 2015-09-13
Ciasto drożdżowe z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 530

Dodano:

Odsłon: 41730

Ciasto drożdżowe wykonania mojej Mamy. Smakuje wyśmienicie do ostatniego okruszka. Przepis podawany z pokolenia na pokolenie. Polecam i życzę smacznego :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować rozczyn z drożdży dodając odrobinę mleka,cukru i soli.
    Utrzeć jajka z cukrem , w międzyczasie roztopić tłuszcz z mlekiem i cukrem wanilinowym.

  2. Utarte jajka wlać do schłodzonego ( nie zimnego) mleka .
    Następnie dodać do wyrośniętych drożdży.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  3. Dodać przesianą mąkę wymieszać drewnianą łyżką i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Ciasto nie wymaga wyrabiania ręką-wystarczy drewniana łyżka.

  4. Po wyrośnięciu wyłożyć do formy,posmarować białkiem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
    Zostawić do wyrośnięcia.

  5. Wstawić ciasto na 10 min do nagrzanego piekarnika na 150 st. nie zamykając. Po tym czasie podnieśc temp. do 180 st. i piec oko. 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń