Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto gruszkowe

Ciasto gruszkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Ciasto gruszkowe"

Składniki

  • 1/2 kg gruszek
  • 10 dag miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • mielony cynamon
  • masło do wysmarowania formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki, lekko je ponacinaj z wierzchu. Masło utrzyj na puch razem z cukrem oraz cukrem waniliowym.

  2. Kolejno dodawaj po jednym jajku (jajka powinny mieć temperaturę pokojową, aby masa się nie zwarzyła), po każdym dokładnie miksuj. Zmieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj do ucieranej masy.

  3. Tortownicę obficie posmaruj masłem (ew. wysyp bułką tartą). Wylej ciasto. Na wierzchu ułóż gruszki nacięciami ku górze. Lekko wciśnij je w masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piecz ok. 60 min.

  4. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Następnie wyjmij je z formy i posyp z wierzchu odrobiną cynamonu. Deser będzie smakował wyśmienicie podany z bitą śmietaną udekorowaną brązowym cukrem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń