Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kajmakowa delicja. Bez pieczenia

Ciasto kajmakowa delicja. Bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Ciasto kajmakowa delicja. Bez pieczenia"

Składniki

  • 30 dag herbatników
  • 40 dag gotowej masy kajmakowej
  • 70 dag masła
  • 4 dojrzałe banany
  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • ew. 1 śmietan-fix
  • sok z cytryny lub pomarańczy do skropienia bananów
  • starta czekolada i ozdoby z czekolady do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść na bardzo małym ogniu. Zdejmij białą piankę i odstaw do ostygnięcia. Herbatniki zmiel w malakserze na konsystencję grubej kaszy lub zgnieć je wałkiem do ciasta. Wymieszaj z masłem.

  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją przygotowaną masą ciasteczkową, formując centymetrowy boczek. Formę wstaw do lodówki, by masa dobrze się schłodziła.

  3. Banany umyj, obierz ze skórki. Każdy przekrój wzdłuż na 4 plastry. Skrop je sokiem z cytryny lub pomarańczy, by nie ściemniały.

  4. Schłodzoną śmietanę ubij (ewentualnie z dodatkiem śmietan-fixu). Na ciasteczkowy spód wyłóż masę kajmakową, rozsmaruj równą warstwą, wyrównaj powierzchnię. Na masie ułóż jak najściślej pokrojone banany. Przykryj bitą śmietaną.

  5. Ciasto posyp wiórkami startej czekolady i ozdób gotowymi dekoracjami. Włóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny, by masy dobrze stężały.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń