Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kawowe z bezami

Ciasto kawowe z bezami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 26

Dodano:

Odsłon: 1031

Wykwintne kawowe ciasto

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    6 białek ubić z 6 łyżkami wody i 300 g cukru, dodać zółtka cały czas miksując. Następnie wymieszać razem kakao, mąkę kartoflaną i proszek do pieczenia. Dodawać je do masy jajecznej stopniowo i cały czas wolno mieszać razem wszystko.
    Ciato przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40-50 min w temperaturze 180 stopni.
    Pozostawić do ostygnięcia.

  2. Krem:

    Jajka sparzyć!
    2 kostki masła ( 500 g) utrzeć w misce.
    W drugiej misce ubić 4 jaja z 5 łyżkami cukru.
    Następnie powoli dodawać masę jajeczną do masła cały czas mieszając. Dodać filiżankę kawy oraz 2 łyżki kawy mielonej.

  3. Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, dolną warstwe posmarować kwaskowym dżemem, następnie nałożyć cienką wartwę kremu kawowego. Na krem nałożyć bezy ( jeśli małe to w całości, duze pokruszyć), na bezy ponownie krem ( zostawić trochę kremu na wierzch). Przykryć biszkoptem. Nałożyć ostatnią cenką wartwę kremu, udekorować kawą, pokruszonymi bezami lub czekoladą.

  4. Jeśli chcemy biały biszkopt, to zastępujemy kakao mąką pszenną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń