Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Kukułka bez pieczenia

Ciasto Kukułka bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 828

Dodano:

Odsłon: 87648

Ciasto Kukułka bez pieczenia, znane równie jako Kukułkowiec to kolejna proporcja z kategorii bez pieczenia. Maślane herbatniki nasączone są mlekiem z dodatkiem mocnego alkoholu. Krem budyniowy na bazie znanych cukierków Kukułka, a wierzch ciasta wykończony polewą czekoladową. Ciasto jest dość słodkie i kaloryczne, ale jest naprawdę warte przygotowania. Łatwe i szybkie do zrobienia, a dodatkowo z tych tańszych co jest dodatkowym plusem.

Składniki

  • herbatniki maślane około 500 g
  • mleko 50 ml
  • mocny alkohol 50 ml
  • cukierki kukułki 450 g
  • mleko 1 litr
  • budynie 4 x 45 g
  • kakao 2 łyżki
  • Cukier puder 2 łyżki
  • masło 300 g
  • polewa masło 50 g
  • cukier pół szklanki
  • mleko 4 łyżki
  • Kakao 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie

    Gotujemy gęsty budyń. Pół litra mleka gotujemy w garnku z grubym dnem, następnie dodajemy cukierki i podgrzewamy na średniej mocy palnika, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Mleko należy często mieszać, gdyż cukierki przywierają do dna garnka. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy budynie, kakao, cukier wanilinowy. Kiedy cukierki całkowicie się rozpuszczą, mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mieszankę z budyniami. Zwiększamy nieco moc palnika i stale, energicznie mieszamy gotujący się budyń, aby nie powstały grudki. Budyń przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia, a wierzch przykrywamy woreczkiem lub folią spożywczą, aby nie wytworzył się kożuch.
    Miękkie masło ucieramy z przesianym cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie do utartego masła dodajemy budyń, najlepiej po łyżce i stale ucieramy.
    Formę wykładamy folią spożywczą i układamy na spód pierwszą warstwę herbatników. Mleko mieszamy z alkoholem i nasączamy herbatniki za pomocą pędzelka. Krem dzielimy na trzy części i tak przekładamy każdą warstwę nasączonych herbatników. Ciasto chłodzimy w lodówce.
    W rondlu umieszczamy masło, cukier i mleko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z palnika i szybciutko dodajemy przesiane kakao, energicznie mieszamy.
    Wierzch ciasta polewamy czekoladą. Ciasto warto przygotować dzień, dwa wcześniej, aby miało czas się przegryźć.
    Smacznego,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 23 marca Uwielbiam wszystko co z kukułkami. A ten przepis już w najbliższych dniach wytestuję. Musi być pysznie!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 stycznia Super ciacho, pożarłbym taki kawałek, ale teraz to biorę na rano, bo trzeba dbać, o boczki ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń