Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Marcepanek

Ciasto Marcepanek

Autor: natsko1993

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 97

Dodano: 08.12.2017

Odsłon: 4497

Coś dla wielbicieli maku ;)

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania migdałów
  • olejek migdałowy
  • 1/2 l mleka
  • 1/4 l śmietany 18%
  • 5 jaj
  • domowa masa makowa
  • 3 białka
  • 6 dużych jabłek + cukier do nich
  • szczypta cynamonu
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować od razu na papierze.

    Mak wymieszać z surowymi białkami (będzie bardziej zwarty). Przełożyć nim dwa pierwsze surowe placki.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć i dosłodzić do smaku, dodać cynamon. Przełożyć kolejne 2 ciasta.

    Ciasta pieczemy osobno po około 25 minut.

    Krem:

    Mleko wlać do garnka, dodać jajka i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Gotować ciągle mieszając do uzyskania twarożku. Powstały twarożek przelać na sito, aby odciekł i wystygł.

    Jedno opakowanie migdałów zmielić bardzo drobno. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodawać po jednej łyżce twarożku, cały czas ucierać. Do utartej masy dodać zmielone migdały i kilka kropel olejku. Przełożyć zimne ciasta: na spód makowe, część kremu i ciasto jabłkowe.


    Na wierzch można zrobić polewę i posypać resztą migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń