Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4900
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1052
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9602
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1426
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4900
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1052
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9602
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1426
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować od razu na papierze. Mak wymieszać z surowymi białkami (będzie bardziej zwarty). Przełożyć nim dwa pierwsze surowe placki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć i dosłodzić do smaku, dodać cynamon. Przełożyć kolejne 2 ciasta. Ciasta pieczemy osobno po około 25 minut. Krem: Mleko wlać do garnka, dodać jajka i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Gotować ciągle mieszając do uzyskania twarożku. Powstały twarożek przelać na sito, aby odciekł i wystygł. Jedno opakowanie migdałów zmielić bardzo drobno. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodawać po jednej łyżce twarożku, cały czas ucierać. Do utartej masy dodać zmielone migdały i kilka kropel olejku. Przełożyć zimne ciasta: na spód makowe, część kremu i ciasto jabłkowe. Na wierzch można zrobić polewę i posypać resztą migdałów.