Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Pijany Jerry

Ciasto Pijany Jerry

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 12745

Ciasto, które sprawdzi się na każdej domowej imprezie.

Składniki

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • PONCZ
  • 2 łyżki wody,
  • 100 ml wódki
  • 50g masła,
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • MASA:
  • 500ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • DODATKOWO
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • kolorowa posypka
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i cukier. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Masę przelewamy na blachę 24x35cm. Biszkopt pieczemy w temp 170 stopni przez ok. 40 minut. Po przestudzeniu przekrawamy na dwa blaty.

  2. PONCZ: Margarynę rozpuszczamy z cukrem, wodą i kakao nad kąpielą wodną. Do jednolitej masy wlewamy wódkę. Mieszamy i studzimy. Końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w biszkopcie. . Poncz wlewamy do zrobionych wgłębień.

  3. MASA: Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Studzimy. Schłodzone mleczko zagęszczone miksujemy z tężejącą galaretką.

  4. Masą przekładamy nasączone biszkopty, tak aby otworki z ponczem były w środku. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Smarujemy wierzch ciasta. Ciasto posypujemy kolorową posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń