Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z kaszy manny"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 28
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1308
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 28
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1308
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Margarynę lub masło roztop a następnie wystudź. Do miski przesiej mąkę, dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski włóż śmietanę, wsyp cukier i ucieraj mikserem na średnich obrotach ok. 5 min.
Na koniec dodaj przestudzoną margarynę lub masło i jeszcze chwilę ucieraj. Do mokrych składników dodaj sok z cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego oraz skórkę otartą z cytryny a następnie suche , zmiksuj. Ciasto odstaw na ok. 15 min.
Formę np. do babki z kominkiem wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 45-50 min, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto już wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.
Rada: Ciasto będzie pyszne i wilgotne, gdy nasączysz je syropem cytrynowym. 150 ml wody wymieszaj z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn. Następnie dodaj 7 dag cukru i całość gotuj ok. 10 min. Jeszcze ciepłe ciasto nasącz lekko przestudzonym syropem.
70 minut. Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie