Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z owocami i masą śmietankową

Ciasto z owocami i masą śmietankową

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 4176

Dodano:

Odsłon: 10881

Pyszne ciasto z owocami sezonowymi i masą śmietankową:)

Składniki

  • Na ciasto:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Margaryna (u mnie Kasia) kostka
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy (16gr)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • Żółtka 4 szt
  • Kakao 1-2 łyżki
  • Na masę:
  • Białka 4 szt
  • Budyń śmietankowy (torebka ok 40 gr)
  • Cukier 1/2 -3/4 szklanki
  • Śmietana kwaśna 18% 400 ml
  • Mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
  • Wiórki kokosowe ok 3-4 łyżki
  • owoce sezonowe (u mnie wiśnie i porzeczki)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,cukrem,cukrem waniliowym a następnie dodać żółtka oraz margarynę.
    Wszystkie składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto a następnie podzielić je na połowę.
    Do jednej połówki dodać kakao i ponownie zagnieść.
    Każdą część ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok 2-3 godz lub do lodówki na całą noc.

  2. Białka ubić na sztywną pianę dodając po trochu cukier a następnie śmietanę,mąkę ziemniaczaną,budyń i wiórki kokosowe.

    Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach,rozłożyć je równomiernie na blaszce i delikatnie przyklepać.
    Na ciasto wylać masę i rozłożyć na niej owoce.
    Na owocach wyłożyć starte na grubych oczkach ciasto jasne.

    Piec ok godzinę w temp.180 st.Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń