Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką-na maślance, pyszne

Ciasto z rabarbarem i kruszonką-na maślance, pyszne

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 5521

Dodano:

Odsłon: 27623

sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zapraszam na niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, długo zachowuje świeżość, jest bardzo pulchne,pachnące i bardzo Wam je polecam

Składniki

  • przepis na blaszkę 25x25cm
  • CIASTO -2,5 szkl maki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -2 jajka -3/4 szklanki cukru
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -250ml maślanki -125ml oleju
  • KRUSZONKA -50g masła lub margaryny -2 łyżki cukru
  • -cukier waniliowy -mąka ok 5 łyżek
  • DODATKOWO -ok 300g rabarbaru (można dać więcej) -2 łyżeczki cukru
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Do miski dajemy jajka i cukier-ucieramy. Następnie wlewamy maślankę-miksujemy.
    Dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto.
    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wyrównujemy.


  2. Umyty rabarbar kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem, mieszamy


  3. i układamy na cieście (ciasto jest gęste, rabarbar nie utonie w nim)

  4. Następnie do miski dajemy masło, cukier , cukier waniliowy i mąkę-wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki :)

    Posypujemy nią ciasto i pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni.

  5. :)

  6. I gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Krystynka 08 czerwca Ciasto niesmaczne i zakalcowate, w całości wylądowało w śmietniku. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 04 czerwca A mi niestety wyszedł piękny i wielki zakalec, ciasta na maślance jak wyjdą są wspaniałe, wyrośnięte i puszyste, ale jak nie wyjdą to od razu zakalec Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 16 maja Pyszne ciasto i zawsze się udaje :)U mnie nr 1 :))))) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 maja Jakbym się przeniósł do dzieciństwa :D
Babcia takie ciacho robiła i do dziś pamiętam ten smak. Pycha, mniami :) Szkoda, że teraz nikt nie odtworzy tych smaków ;)
Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń