Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy .
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19339
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13078
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1732
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232194
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19339
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13078
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1732
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232194
Składniki
Jaja ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy wymieszaną mąkę, proszek, kakao i delikatnie mieszamy. Forma (27x36cm). Pieczemy 30min w 180oC.
Wafelki i orzechy rozdrabniamy. Jaja ubijamy na puszystą masę. Wafelki, orzechy mieszamy z mąką i proszkiem, następnie dodajemy do masy. Pieczemy 30min w temp 180oC w takiej samej foremce jak biszkopt.
Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem.
Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy startą na tarce czekoladę.
Biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część nasączamy ponczem z kawy dość solidnie. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy masę budyniową. Na to kładziemy wkładkę. Na wkładkę kładziemy bitą śmietanę. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, już nie pączujemy by się nie roztopiło. Polewamy polewą czekoladową.