Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z wafelkową przekładką

Ciasto z wafelkową przekładką

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 429

Dodano:

Odsłon: 29280

Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy .

Składniki

  • Ciemny biszkopt
  • 6 dużych jaj,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Wafelkowa wkładka
  • 180g wafelków
  • Garść orzechów włoskich
  • 3 jaja
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 masło lub margaryna
  • Masa z bitej śmietany
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 250g serka mascarpone
  • Polewa
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Poncz
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50ml rumu
  • 50ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jaja ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy wymieszaną mąkę, proszek, kakao i delikatnie mieszamy. Forma (27x36cm). Pieczemy 30min w 180oC.

  2. Wafelki i orzechy rozdrabniamy. Jaja ubijamy na puszystą masę. Wafelki, orzechy mieszamy z mąką i proszkiem, następnie dodajemy do masy. Pieczemy 30min w temp 180oC w takiej samej foremce jak biszkopt.

  3. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem.

  4. Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy startą na tarce czekoladę.

  5. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część nasączamy ponczem z kawy dość solidnie. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy masę budyniową. Na to kładziemy wkładkę. Na wkładkę kładziemy bitą śmietanę. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, już nie pączujemy by się nie roztopiło. Polewamy polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dragonik7 10 stycznia świetne - zapisuję przepis i wykorzystam przy najbliższej okazji :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń