Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto ze śmietankowym kwiatem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 26
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1282
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 26
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1282
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Biszkopt: białka ubij na sztywno (najlepiej z dodatkiem szczypty soli). Dodaj cukier, a następnie stopniowo żółtka, ubijając. Wsyp mąkę i proszek, wlej olej. Delikatnie wymieszaj. Wylej na blachę, piecz ok. 15 min w 180°C. Ostudź. Formę keksową (36 na 8 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż biszkopt, zaginając boki ku górze.
Masa: dynię pokrój w kostkę, podlej niewielką ilością wody, ugotuj. Odcedź, zmiksuj. Z pomarańczy wyciśnij sok, wlej do musu, połącz. Masę podgrzej. Dodaj galaretkę i cukier do smaku, dokładnie wymieszaj. Ostudź.
Kwiaty: żelatynę rozpuść w przegotowanej wodzie. Ostudź. Schłodzoną śmietanę ubij, dodając cukier puder do smaku. Wlej żelatynę, wymieszaj. Masą napełnij kubki (powinno wyjść 3). Gdy masa zastygnie, wyjmij ją. Potem foremką w kształcie kwiatka wytnij słupki.
Połowę tężejącej masy dyniowej wyłóż na biszkopt. Na środku ułóż kwiaty, zalej resztą masy. Schłodź.
<strong>Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>
czas przygotowania 80 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,50 złŹródło: Chwila dla Ciebie