Do góry

Desery Przepis na:

Clafoutis z czereśniami i malinami

Clafoutis  z czereśniami i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 650

Dodano:

Odsłon: 178

bardzo ciekawa propozycja czegoś słodkiego i zdrowego

Składniki

  • czereśnie 400 g
  • maliny 100 g
  • mąka tortowa orkiszowa 3/4 szklanki (98 g) można zastąpić pszenną
  • jajka 3 sztuki
  • mleko 300 ml
  • cukier trzcinowy 1/2 szklanki (jak owoce słodkie można dodać mniej)
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czereśnie wydrylować. Maliny umyć. Wyłożyć na posmarowaną masłem okrągłą foremkę do tart.
    Mąkę, cukier, jajka i mleko zmiksować na gładką, naleśnikową masę. Masę wylać do foremki z owocami.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego 180 stopni. Piec 40 minut na złoty kolor.

  2. Podawać oprószone cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 11 lipca Bardzo apetycznie wygląda:) Ciasta z mąką orkiszową jeszcze nie piekłam ale chyba się skuszę:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń