Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-10-2016
Przepyszne cynamonowe słodkie zawijańce
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 96
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 133
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38441
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 78
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 96
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 133
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38441
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
W rondlu rozpuść kostkę masła. W wysokim kubki wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłej wody. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. ( Zwykle stawiam kubek na płycie kuchennej w miejsce gdzie wcześniej rozpuszczałam masło).
Do dużej misy lub garnka dodaj mąkę, cukry, jaja, rozpuszczone masło, ciepłe mleko oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiaj ciasto ok 10 min. Starając się je dobrze napowietrzyć. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce niech ciasto podwoi swoją pierwotną objętość.
Blachy wysmaruj masłem. Przygotuj nadzienie. Rozpuść masło, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Stolnicę podsyp mąką. Wyłóż połowę ciasta. Rozwałkuj je na prostokąt mniej więcej o grubości 4 mm. Na ciasto wyłóż nadzienie i rozsmaruj.
Zawiń roladkę i ułóż spojeniem do dołu.
Pokrój na 3-4 centymetrowe plastry.
Zachowaj odstępy pomiędzy rollsami, bo ciasto jeszcze wyrośnie. Roztrzep białko i wysmaruj nim cynamonki. Dodatkowo możesz opruszyć cukrem. Pierwszą blachę wstaw do piekarnika na ok. 25 min aż się cynamonowe rollsy zarumienią. Powtórz czynności z drugą częścią ciasta.