Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-10-2016
Przepyszne cynamonowe słodkie zawijańce
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Składniki
W rondlu rozpuść kostkę masła. W wysokim kubki wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłej wody. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. ( Zwykle stawiam kubek na płycie kuchennej w miejsce gdzie wcześniej rozpuszczałam masło).
Do dużej misy lub garnka dodaj mąkę, cukry, jaja, rozpuszczone masło, ciepłe mleko oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiaj ciasto ok 10 min. Starając się je dobrze napowietrzyć. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce niech ciasto podwoi swoją pierwotną objętość.
Blachy wysmaruj masłem. Przygotuj nadzienie. Rozpuść masło, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Stolnicę podsyp mąką. Wyłóż połowę ciasta. Rozwałkuj je na prostokąt mniej więcej o grubości 4 mm. Na ciasto wyłóż nadzienie i rozsmaruj.
Zawiń roladkę i ułóż spojeniem do dołu.
Pokrój na 3-4 centymetrowe plastry.
Zachowaj odstępy pomiędzy rollsami, bo ciasto jeszcze wyrośnie. Roztrzep białko i wysmaruj nim cynamonki. Dodatkowo możesz opruszyć cukrem. Pierwszą blachę wstaw do piekarnika na ok. 25 min aż się cynamonowe rollsy zarumienią. Powtórz czynności z drugą częścią ciasta.