Do góry

Dania główne Przepis na:

Cytrynowe brukselki

Cytrynowe brukselki

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1814

Dodano:

Odsłon: 9736

Kolejne danie typu fit. Ale nie, nie, fit nie znaczy bezpłciowe, niedobre. Wprost przeciwnie pełne smaku i darów jesieni. Ci co czytają mojego bloga wiedzą że bez czosnku i cytryn świat kulinarny by dla mnie nie istniał. Dziś serwuję cytrynowe brukselki i pierś z kurczaka z piekarnika.

Składniki

  • 12-15 szt. brukselek
  • 1 łyżeczka oliwy
  • skórka starta z 1/2 cytry
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brukseli oczyszczamy z wierzchnich listków i płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy 10 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
    Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy brukselki i smażymy aż się zrumienią. Doprawiamy pieprzem. Wrzucamy czosnek i po chwili wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i dosłownie trzymamy na ogniu pół minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdakos 11 września 2015 uwielbiam brukselkę, ale takiej wersji jeszcze nie jadłam - spróbuję na pewno!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń